Eroon siitepölyallergian oireista – hoida allergiaoireitasi ajoissa!

Siitepölyallergia on yleinen vaiva keväällä ja kesällä. Siitepölyallergian oireet voivat alkaa kiusata jo varhain keväällä, ja oireet voivat jatkua pitkälle kesään. Heinäallergian oireet alkavat heinien kukinnan käynnistyessä yleensä kesä-heinäkuun taitteessa. Siitepölyjen määrää Suomessa voi helposti seurata Norkko-sivuston kautta, joka on Turun yliopiston ylläpitämä siitepölytiedotuskanava.

Siitepölyallergian oireita on helppo hoitaa allergialääkkeillä. Pahimmin oirehtivat saattavat tarvita lääkärin määräämää siedätyshoitoa. Tavanomaisista allergialääkkeistä siitepölyallergian ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan paikallishoitoa. Paikallisvalmisteet ovat hyvin siedettyjä eivätkä aiheuta väsymystä, kuten useat allergialääkkeet. Paikallisvalmisteita, kuten nenäsumutteita ja silmätippoja saa apteekista ilman reseptistä.

Allergialääkkeiden käyttö kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jo muutamaa viikkoa ennen mahdollisia allergiaoireita. Näin voit välttyä pahimmilta oireilta, joita ovat usein aivastelu, nenän vuotaminen, silmien kirvely ja kutina. Ilman reseptiä saatavat allergialääkkeet sopivat hyvin paikallisvalmisteiden tukihoidoksi.

Nenäsumutteet heinänuhan oireisiin

Ensisijaisesti allergisiin nuhaoireisiin suositellaan kortisonipohjaisia nenäsuihkeita tai antihistamiininenäsuihkeita. Kortisoninenäsumute auttaa vähentämään limakalvojen paikallista tulehdusta.  Kortisoninenäsumute on yleensä ensisijainen valinta allergianenäoireiden hoitoon ja niitä saa ilman reseptiä apteekista. Jatkuviin ja pitkäkestoisiin allergiaoireisiin lääkäri voi kirjoittaa myös reseptin ja voimakkaiden allergiaoireiden kanssa onkin syytä käydä lääkärissä.

Kortisoninenäsuihkeessa teho tulee vasta viiveellä, joten parhaan vaikutuksen saa, kun allergianenäsumutteen eli kortisoninenäsumutteen käyttö aloitetaan muutama vuorokausi ennen allergiaoireiden alkamista. Kortisonisuihke suositellaan suihkutettavaksi vastakkaisella kädellä vastakkaiseen sieraimeen, jotta lääkeaine suuntautuu poskiontelon suulle.

Varmista aina lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta, että allergialääkkeesi sopivat yhteen muiden lääkitystesi kanssa.

Kortisoninenäsuihkeen oikeaoppinen annostelu:

 • niistä nenä ennen nenäsuihkeen annostelua
 • kun annostelet kortisonisuihketta ensimmäinen kerran, suihkauta nenäsuihketta ilmaan muutamia kertoja, jotta ensimmäinen annos tulee tasaisesti ulos suihkepullosta (tarkista valmistekohtaiset ohjeet pakkaussetelistä)
 • ravista suihkepulloa huolellisesti. Toisia sumutepulloja ei tule ravistaa, joten tarkista ohjeet huolellisesti pakkausselosteesta.
 • paina toinen sierain kiinni ja annostele yksi sumute kerrallaan sieraimeen
 • annostele suihketta vastakkaisella kädellä vastakkaiseen sieraimeen, jotta suihke suuntautuu poskiontelon suulle
 •  

Antihistamiininenäsuihkeet voivat helpottaa paikallisoireita. Antihistamiinisumutteita on saatavana myös apteekista ilman reseptiä. Antihistamiininenäsuihkeilla voidaan vähentää akuutteja allergisen nuhan oireita.

Silmätipat siitepölyallergiaan

Siitepölyallergian oireet silmissä ovat yleensä silmien kutina, punoitus ja vuotaminen. Oikein käytettynä allergiasilmätipat lievittävät tehokkaasti allergian aiheuttamia silmäoireita.

Akuuttien allergisten silmäoireiden itsehoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja. Antihistamiinitippoja on saatavana apteekista ilman reseptiä. Natriumkromogliaattisilmätippojen teho on heikompi kuin antihistamiinisilmätipoilla, mutta ne auttavat lumetta tehokkaammin allergisiin silmäoireisiin.

Silmätippojen oikeaoppinen käyttö:

 • Pese kädet
 • vie tippapullon kärki lähelle silmää. Varo, ettei pullon kärki osuisi silmään.
 • ravista silmätippapulloa hyvin ennen käyttöä
 • tiputa yksi tippa kerrallaan silmään
 • paina sormella silmäkulmasta noin minuutin ajan sulkeaksi kyynelkanavan. Näin lääkeaine ei valu kyynelkanavaan ja pysyy paremmin silmässä.
 • toista tarvittaessa

Kysy neuvoa oikeiden tuotteiden valinnasta sekä allergialääkkeiden annostelusta Aarre apteekin osaavalta henkilökunnalta!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: