Suojaa ihoasi auringolta - valitse aurinkorasvat oikein!

Ihon suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä auringon UV-säteilyn vaarat tunnistetaan hyvin. Erityisen tärkeää auringolta suojautuminen on lapsille, vaaleaihoisille, pisamanaamaisille ja punatukkaisille, eli toisin sanoen kaikille ihotyypin I ja II omaaville.

Auringon välttelyn rinnalla aurinkovoiteet ovat auringolta suojautumisen kulmakivi. Riittävä ja oikeaoppinen aurinkorasvan käyttö suojaa hyvin ihoa auringon vaaroilta. Aurinkovoiteen kyljessä oleva suojakerroin pitää paikkansa vain silloin, kun aurinkovoidetta käytetään tarpeeksi ja lisätään riittävän usein. Lusikkasääntö on helppo muistisääntö, jolla varmistut aurinkovoiteen riittävästä määrästä: kasvoille puoli teelusikallista aurinkovoidetta ja vartalolle kaksi ruokalusikallista.

Liiallinen auringossa oleilu ei ole suositeltavaa, ja varjoisten paikkojen suosiminen on yhdessä aurinkovoiteiden ja auringolta suojaavien vaatteiden kanssa paras keino suojata elimistömme isointa elintä. Aurinkoa suositellaan vältettävän erityisesti kello 11-15 aikavälillä, jolloin kertyvä UV-annos on jopa puolet koko vuorokauden aikana kertyneestä annoksesta.

Tässä Aarre apteekin vinkit auringolta suojautumiseen:

  1. Välttele erityisesti keskipäivän aurinkoa!
  2. Keskipäivällä auringon UV-säteily on voimakkainta. Vetäydy siis varjoon. Näin pystyt parhaiten suojaamaan itseäsi auringon vaaroilta. Auringonpaahteen välttäminen on ehdottomasti tehokkain tapa pienentää UV-säteilyn aiheuttamaa kuormaa iholle.
  3. Suojaa ihoasi vaatteilla

Aurinkorasvoista puhutaan paljon, mutta todellisuudessa ihon suojaaminen peittävillä vaatteilla on ehdottomasti tehokkain keino suojautua auringolta. Kankaan ominaisuuksilla on merkitystä UV-suojaa mietittäessä. Ohuet harsomaiset kankaat kuten pitsi, eivät suojaa hyvin auringolta. Parhaan suojan iholle antaa tiivis mielellään värikäs kangas. Väljät, peittävät ja vaaleat värit ovat kesällä miellyttävimpiä pitää päällä. Erityisesti lasten ja vauvojen ihoa kannattaa suojata vaatteilla, sillä aurinkorasvojen käyttöä ei lähtökohtaisesti suositella pienimmille lapsille.

Valitse tarpeeksi vahva ja sinun ihollesi sopiva aurinkorasva

Apteekissa myytävissä aurinkovoiteissa on joko kemiallinen tai fysikaalinen suoja. Kemialliset aurinkosuojavoiteet sisältävät ainesosia, joiden toimintamekanismi perustuu UV-säteilyn absorboimiseen, jolloin säteily ei pääse läpäisemään ihon suojakerrosta. Kemialliset aurinkovoiteet ovat suosittuja myös kosmetiikassa, sillä ne ovat hyvin imeytyviä, kevyitä ja kosmeettisesti miellyttäviä. Kemialliset aurinkosuojat tulisi levittää iholle vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoaltistusta.

Fysikaalista aurinkosuojaa eli mineraalisuojan sisältäviä aurinkovoiteita suositellaan käytettäväksi herkälle iholle, raskauden aikana sekä pienille lapsille. Alle 2-vuotiaille lapsille ei suositella käytettävän aurinkorasvoja lainkaan, vaan iho tulisi suojata vaatteilla, isolierisillä hatuilla ja silmät tulisi peittää aurinkolaseilla. Apteekissa myytävät lapsille tarkoitetut fysikaaliset aurinkovoiteet ovat kuitenkin turvallisia käyttää myös lasten iholla, jos vaatteilla suojautuminen ei onnistu. Pienimmille lapsille suositellemme La Roche Posayn vauvoille tarkoitettua aurinkorasvaa.

Fysikaaliset aurinkosuojafiltterit luovat iholle UV-säteilyä heijastavan pinnan. Fysikaalisen aurinkosuojan ominaisuutena on vaalea sävy, ja sävyttämättöminä useimmat fysikaaliset aurinkovoiteet jättävät iholle valkean pinnan.

Aurinkovoidevalikoimastamme löytyy hajustettuja sekä hajustamattomia aurinkorasvoja. Hajustamattomat aurinkorasvat sopivat erityisesti herkälle iholle sekä tuoksuyliherkille.

Apteekin valikoimasta löytyy korkean suojakertoimen aurinkorasvoja. Mitä vaaleampi ihosi on, sitä korkeamman suojan tarvitset. Aurinkovoiteeksi olisi syytä valita vähintään suojakerroin 30. Suojakerroin 50 antaa iholle totaalisuojan, kunhan voidetta muistaa levittää riittävästi ja riittävän usein.