Ummetus, närästys tai ärtyvä suoli? Hoida oireitasi ajoissa!

Ummetus on kiusallinen mutta yleinen vaiva, jonka taustalla voi olla ruokailutottumukset, liian vähäinen nesteiden saanti, vähäinen liikunta tai erilaiset lääkkeet. Joskus ummetuksen oireet voivat liittyä johonkin sairauteen, kuten diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan tai joihinkin neurologisiin sairauksiin.

Ummetuksen hoito suositellaan aloittamaan tekemällä muutoksia ruokavalioon. Kuidun ja nesteen määrän lisääminen, säännöllinen liikunta, säännöllinen ulostamisrytmi ja terveelliset elämäntavat ovat ummetuksen hoidon kulmakiviä. Ummetuksen lääkehoitoa suositellaan vasta, kun jos oireita ei saada kuriin elämäntapamuutoksilla.

Jos oireet häiritsevät arkeasi, eikä ruokavalio- ja elämäntapamuutokset helpota oireita, voit kokeilla hoitaa ummetusta apteekista saatavilla ummetuslääkkeeillä ja ummetukseen tarkoitetuilla vapaan kaupan tuotteilla. Ensisijaisesti ummetuksen hoitoon suositellaan makrogolivalmisteita. Lääkkeettömistä valmisteita esimerkiksi Fructolax voi helpottaa lieviä ummetuksen oireita.

Hakeudu hoitoon, jos ummetus:

  • häiritsee jokapäiväistä elämääsi
  • oireilee kovasti tai oireina on mm. veriulostetta, mustia ulosteita, väsymystä tai laihtumista
  • pahenee tai oireet ilmenevät yhtäkkiä
  • aiheuttaa kovaa vatsakipua tai ummetukseen liittyy ulostamiseen aikaisia kipuja

Närästyksen itsehoito

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta rintalastan alla ja ruokatorvessa. Närästyksen oireet johtuvat happaman mahanesteen noususta ruokatorveen. Närästyksen oireet ovat usein pahimillaan ruokailujen jälkeen ja nukkumaanmenon yhteydessä.  Tällöin hapan mahaneste pääsee nousemaan ruokatorveen aiheuttaen polttavaa tunnetta.

Närästysoireiden ilmetessä suosittelemme tekemään oirearvion Omaolo-palvelussa

Tilapäisiä närästysoireita voit helpottaa itsehoitolääkkeillä kuten antasideilla. Ennen lääkkeiden käyttöä, kysy aina neuvoa farmaseutilta tai lääkäriltäsi! Jos närästysoireisiin liittyy kovaa säteilevää kipua tai voimakasta painetta rinnalla, hakeudu välittömästi lääkäriin.

Turvotus kuriin ruokavaliomuutoksilla

Kiusallinen vatsan turvotus johtuu usein kaasun kerääntymisestä suolistoon. Turvotuksen syynä voi olla tietyt ruoka-aineet kuten palkokasvit, happamat juomat tai ruisleipä. Herkkävatsaisen kannattaakin tarkkailla omaa ruokavaliotaan, ja tarpeen mukaan testailla, mikä tai mitkä ruoka-aineet aiheuttavat turvotusta. Turvotukseen löytyy apuja myös apteekista. Kaasukuplia suolistossa rikkovia valmisteita löytyy useita: esimerkiksi dimetikoni- ja simetikoni-valmisteita voidaan kokeilla helpottamaan turvonnutta oloa. Lisäksi apteekista on saatavilla erilaisia ruoansulatusentsyymejä, jotka helpottavat mm. ravinnon proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien pilkkoutumista ja sitä kautta saattavat helpotta turvonnutta oloa. Kysy neuvoa apteekista!

Artyvän suolen oireyhtymä eli toiminnalliset vatsavaivat

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS luokitellaan toiminnalliseksi vatsavaivaksi. Ärtyvän suolen oireyhtymä pahenee usein ruokailun aikana ja jälkeen, ja siksi ruokavaliohoito on tärkeää ärtyvän suolen oireyhtymässä. Riittävä kuidun saanti, säännölliset pienet ateriat, riittävä nesteiden saanti sekä useiden ruoka-aineiden välttäminen tehoaa yleensa IBS:n oireisiin hyvin. Monet ovat löytäneet apua myös psyllium-valmisteista.

Lue lisää IBS:n oireista ja hoidosta Terveyskirjastosta